usability logo - brugervenlighed på nettet  Ulæselige tekster
Pull-down menuer
Drop-down menuer
Grafik på nettet
Flash teknologi
Anvendelse af PDF-filer

Undgå PDF, hvis de skal læses på skærmen.

PDF dokumenter, der skal læses på skærmen, nedsætter brugervenligheden med ca. 300% - sådan lød tonerne fra Jakob Nielsen i 2001. - og der synges stadig.


Det anbefales derfor kun at bruge PDF-dokumenter, hvis det formodes, at brugeren vil printe dokumentet. PDF formatet er godt til at distribuere dokumenter, som skal printes, men det er også alt, det er godt til. Hvis et dokument er mere end 5 sider, er der i nogen grad rimelighed i at lave det, som et PDF-dokument.
Jakob Nielsen
Web designerens rolle
Som producent/web designer møder man undertiden kunder, der tror, at PDF dokumenter er en god idé at publicere på nettet i stedet for at bruge tid på sideopsætning i HTML. Men det er min vurdering, at den tid, der spares, resulterer i faldende besøgstal, da brugere hurtigt vil konkludere, at de spilder deres tid med downloads. På Logitech's site i 2001 lå alle produktbeskrivelser i PDF-filer. Dette har de ændret, og i dag er produktbeskrivelserne i html, hvilket kun kan glæde de fremtidige kunder.

Hvorfor PDF-dokumenter ikke er godt på nettet.
Navigationen i PDF-dokumenter er anderledes end HTML-sider, hvilket gør det besværligt at navigere rundt i dokumentet.
1. Eksempelvis, for at markere tekst, i et PDF-dokument, skal brugeren først vælge tekstværktøjet, før teksten kan markeres.
2. Browserens tilbage-funktionen går altid til den forgående side i dokumentet, og ikke den sidste viste side i dokumentet.
3. Der er næsten aldrig lavet links i pdf-dokumenterne og derfor har brugere kun mulighed for at navigere ved hjælp af scroll, en side frem og tilbage, gå til specifik side(?? på nettet giver dette ingen mening!) eller til starten eller slutningen af dokumentet.
Ja Ja - der er selvfølgelig brugerens redning Ctrl+F (søg i dokumentet), for når man ikke kan finde det man leder efter kan man jo bare søge IGEN! ;-P

Så er der ventetiden.... Acrobat reader skal loades, før dokumentet kan åbnes og det er her, jeg ofte vælger at finde informationen et andet sted.

PDF-dokumenter medtages af søgemaskiner
Det ses ofte, at søgemaskiner medtager PDF filer i søgeresultatet, hvilket virker meget forstyrrende for brugeren, når linket vælges.

I online mediet øges brugervenligheden ved, at bryde lange lineære tekster op i mange sider, og lave hyperlinks mellem disse. Dette vil også være en udemærket, hvis det også blev gjort i pdf-filer

Når der anvendes PDF-dokumenter
Er der PDF-dokumenter på et website, er det en god idé at lave et kort resumé af indholdet (f.eks. størrelse, antal sider og indhold), så kan brugeren selv vurdere, om det er værd at downloade, yderligere bør disse informationer også gemmes i pdf-filen.


Mine links:
Data recovery, services    free online tarot readings    data recovery services    free photos of statues from Italy"    webdesigner, webdesign referencer    Coaching    freelance webdesigner, webdesign    It-manden 'data recovery' & tegneseriestriben 'Systemadministratoren'    Foto oversigt    Mainecoon desktop wallpaper    Phillip    Patricks mad    Coaching    Webdesign    Madopskrifter    links